ابهام اخاذی جنسی و راهکار گره زدایی آن
امروزه با بحران خطرناکی به نام اخاذی جنسی مواجه هستیم که در زبان انگلیسی از آن با واژهای تحت عنوان Sextortion نام برده میشود. این پدیده، در واقع زیرمجموعهای از بهرهکشی جنسی است که در آن عناوین غیرفیزیکی زور و تهدید به کار میرود، بدین جهت که از شخص قربانی پول و یا خدمات و مزایای جنسی اخاذی گردد. اخاذی جنسی، گستره وسیعی از بهرهکشی جنسی را در بردارد که در آن، سوء استفاده از قدرت و همچنین تهدید به انتشار عکسها و نیز اطلاعات، به مفهوم زور و تهدید میباشد.
لذا گام نخست در پیشگیری از این پدیده مخاطرهآمیز این است که والدین بایستی با فرزندان خود راجع به اخاذی جنسی مالی به صورت آزاد و صادقانه گفتگوهای مستمر داشته باشند.
باید بدانیم که اخاذی جنسی اغلب، مربوط به اعضای گروههای جرائم سازمان یافته میباشد که در صدد برقراری تماس سریع با قربانیان جوان یا حتی بزرگسالان جوان هستند تا از راه استفاده یا مجبور نمودن ایشان به ارسال تصاویر جنسی یا اجبار آنها به ارسال ویدئوها و استفاده از محتواهای مذکور در صدد تهدید یا اخاذی، به شیوهی ارسال پول یا عناوین مشابه، از ایشان کسب سود مالی نمایند.
عمل مذکور غالباً به وسیلهی حسابهایی در شبکهها و رسانههای اجتماعی یا اپلیکیشنهای پیامرسانی آغاز میشود که ابتدا اینچنین وانمود میکنند که خانمی جوان یا شخصی همسن و سال با یک جوان یا بزرگسال جوان هستند و درخواست دوستی ارسال میکنند. این رابطه در سریعترین زمان ممکن شدت میگیرد و اشخاص درگیر مکالمات جنسی میشوند و غالباً شخص مجرم دارای فیلم یا تصاویر واضح از پیش ضبط شده از یک زن جوان میباشد. او از این عکسها برای وادار کردن قربانیان خود در راستای ارسال عکسها یا ویدیوهای مشابه استفاده میکند و سپس از آن محتوا برای تهدید به اخاذی پول یا امثالهم در ازای عدم اطلاعرسانی به خانواده و دوستان در مورد محتوا سود میجوید.
این کار گاهی اوقات به سرعت اتفاق میافتد، حتی در مواقعی در عرض چند دقیقه میتوان دریافت که شرایط بسیار سریع تشدید یافته است. گروههای اخاذی مذکور پیگیر هستند، لذا حدود هر پنج ثانیه یک بار برای قربانیان خود پیام ارسال نموده و به ایشان فشار وارد میکنند و بستری را فراهم میکنند که آنها از روی ناامیدی دست به هر عملی بزنند.
اشخاص در جهت محافظت از خود، بدون در نظر گرفتن سنشان، در مقابل سوء استفاده مالی، بایستی اقدامات لازم را انجام دهند.
ذکر این نکته الزامی است که در مکالمات آنلاین، شخص در حقیقت هرگز نمیداند با چه کسی صحبت میکند، چرا که کلاهبرداران اکثراً تظاهر به شخصیتهای دیگر میکنند تا اعتماد قربانیان خود را جلب نمایند.
پس آنچه که افراد باید به شدت آن را مورد توجه قرار دهند این است که هیچگاه نباید عکس یا ویدیوی خصوصی ارسال نمایند، زیرا به محض اینکه چنین محتواهایی برای فرد دیگری ارسال گردد، یا در مکان دیگری به طور آنلاین پست شود، کنترل این محتواها از دست فرد خارج میشود. بنابراین نقش مهم دیگر والدین این است که باید بر فعالیتهای آنلاین فرزندان خود همچون استفاده از رسانههای اجتماعی و سابقهی جستجوی ایشان نظارت کامل داشته باشند.
نکته بعدی این است که هرگاه متوجه شدید که مورد کلاهبرداری اخاذی جنسی قرار گرفتهاید، بدون ذرهای معطلی، فوری صحبت با مظنون را متوقف کرده و تمامی حسابهای کاربری در رسانههای اجتماعی را که برای برقراری ارتباط با مظنون استفاده کردهاید غیرفعال نمایید، ولی دقت کنید که آنها را حذف نکنید؛ مکالمات را در صورت امکان ثبت و نگهداری نموده، پول یا نظیر آن همچون کارت هدیه نفرستید و بلافاصله پلیس را در جریان بگذارید.
همانطور که واقف هستیم در واقع جرم اخاذی جنسی، با هدف و انگیزهی مالی صورت میگیرد.
راجع به اخاذی جنسی، ذکر چند نکته الزامی میباشد:
اولاً اینکه اخاذی جنسی، از سری جرائم ترویجی در بین نوجوان و جوانان است و ریشه در هیجانات جنسی و بلوغ بدنی این افراد دارد.
البته باید دانست که در بعضی موارد هم این مسئله، در رابطه با بزرگسالان نیز قابل مشاهده میباشد که این تقسیم بندی، دارای ریشههای پایهای روانشناختی است.
ثانیاً جرم اخاذی جنسی، تنها راجع به دختران نیست، بلکه در این گستره، مجرمان به طور همزمان دختران و پسران و حتی زنان و مردان هم ممکن است مورد هدف قرار گیرند.
لذا با توجه به آنچه که گفتیم، میتوان این چنین استنباط نمود که اخاذی جنسی در وهله اول به صورت یک دوستی اینترنتی و از پشت نقاب یک شخصیت صوری و ساختگی و اغلب از جنس مخالف قربانی اتفاق میافتد؛ یعنی ابتدا مجرمان شناختی سطحی از جنسیت و تمایلات جنسی یا عاطفی فرد قربانی به دست آورده و با استفاده از حساب کاربری کذب و تصاویر تحریک کننده که تماماً از اینترنت گرفته شده، خود را در جایگاه جنس مخالف به شخص قربانی معرفی نموده و سعی میکنند تا خود را به ایشان نزدیک کنند و سپس به تدریج موضوع بحث را به مرحله مباحث عاطفی و سپس جنسی کشانده و احساسات فرد قربانی را تحریک مینمایند. حتی ممکن است ابتدا عکسهای برهنهای هم برای قربانی ارسال کند تا اعتماد او را جلب نموده و بدین ترتیب در آینده، از او درخواست عکسهای نامناسب و برهنه کند. مجرمان تلاش میکنند تصاویری از قربانی دریافت کنند که چهره قربانی در آنها کاملاً واضح و مشخص است و از آن زمان به بعد است که خواهند توانست به نقشههای شوم خود که شامل موارد زیر است، جامهی عمل بپوشاند:
1. اخاذی و درخواست وجه در برابر عدم انتشار عکسها و ویدئوهای نامناسب و برهنه شخص قربانی که در این حالت، قربانی به خاطر ترس از آبرو و با این خیال واهی که میتواند فرآیند اخاذی را متوقف کند، ابتدا به خواستههای شخص مجرم تن میدهد و این خواستههای اولیه غالباً شامل ارسال تصاویری با وضوح بالا است و پس از آنکه مجرمان به اندازه کافی به سند و مدرک علیه قربانی دست یافتند، شروع به درخواستهای مالی میکنند.
تعداد زیادی از قربانیان را میتوان دید که در مواجهه با چنین بحرانهایی، به علت ترس از آبرو و جامعه و خانواده و یا مدرسه و… ، حتی دست به خودکشی هم میزنند و یا اینکه گاهی مواقع دچار حملات قلبی و سکته میشوند.
2. تصور غلط دیگر در چنین مواقعی این است که با پذیرش درخواستهای مرتکبان این جرم، علیالخصوص ارسال وجه که امروزه با رمز ارز انجام میپذیرد میتوان فرایند مذکور را پایان داد؛ ولی متأسفانه تجربه ثابت کرده که پذیرش خواستههای مجرمان نه تنها آنها را متوقف نمیکند بلکه تشنهتر و جسورتر مینماید.
ـ اخاذی جنسی از دختر:
همانگونه که میدانیم اخاذی، یک نوع جرم کیفری است که در معنای لغوی به مفهوم تهدید و زورگیری است. به طور کلی هدف از اخاذی کردن، کسب پول، مال یا انجام کاری میباشد. همه موارد مذکور به نفع شخص اخاذ و به ضرر کسی است که از وی اخاذی میشود. از نظر قانونی، هر مالی که به زور و تهدید از شخص دیگری گرفته شود، اخاذی کردن است.
اما نکتهای که باید بدان توجه داشت این است که در اخاذی جنسی، اخاذی به صورت تهدید به افشا کردن اسرار اتفاق میافتد.
حال سوال این است که در صورت بروز جرم اخاذی جنسی از دختر، مجازات مجرم چه خواهد بود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که مجازات اخاذی جنسی از دختر، طبق ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی تعیین میشود. این ماده مقرر میدارد: «هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق (تا ۷۴ ضربه) یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.»
_ روشهای اثبات جرم اخاذی جنسی از دختر:
اخاذی با روشهای گوناگونی مختلفی صورت میپذیرد همچون تهدید به قتل، تهدید مالی، تهدید نفسی، تهدید به افشای اسرار، تهدید مالی، تهدید حیثیتی و شرفی. برای اثبات جرم اخاذی جنسی، به ادله نیاز داریم. ادله میتواند تماس، پیامک، شهادت شهود، عکس و فیلم و… را در برگیرد. مثلا” یک پسر از دختری عکس یا فیلمی بصورت برهنه در اختیار دارد و دختر را تهدید به انجام عملی مینماید. در چنین شرایطی دختر بایستی در دادگاه، خواستهی مذکور از سوی پسر را به طریقی که صورت گرفته است اثبات کند. مثلا چنانچه از طریق پیامک انجام یافته است، اسکرین شات آن را در اختیار دادگاه قرار دهد.
باید دانست که اثبات زورگیری با چهار ادله ممکن است ؛ اقرار شخص مجرم، شهادت شهود( دو مرد عادل )، اسناد و مدارک و علم قاضی.
_ چگونگی شکایت دختران (زنان) از مردان بابت جرم اخاذی جنسی:
بعضی از اشخاص برای کسب پول یا براورده سازی نیازهای جنسی خود، به شیوههای مختلف از سایر اشخاص اخاذی جنسی میکنند. در بعضی از مناطق کشور به علت عدم آشنایی با امور حقوقی و همچنین فرهنگ حاکم بر آن منطقه، جرایم اخاذی جنسی بیشتری نسبت به دیگر مناطق کشور رخ میدهد.
زنان به علت جرم اخاذی جنسی برای شکایت از مردان، میتوانند به دادسرا مراجعه نمایند. زن باید شکوائیهای با کیفیت و دقیق تنظیم نموده و در آن مشخص کند که از چه کسی شکایت دارد، و نیز شکایت از طریق دفاتر خدمات قضایی نیز قابل ثبت میباشد.
در بعضی مواقع اشخاص از ترس اینکه بیشتر مورد تهدید واقع نشوند، از شکایت کردن سر باز میزنند یا اینکه به جهت رعب از افشا شدن اسرار خصوصی خود، از حق خود کوتاه میآیند و دنبال شکایت نمی روند. این موارد سبب میگردد اشخاص باج گیر و اخاذ بدون هیچگونه واهمهای اقدامات پلید خود را ادامه دهند.
بهتر است زنانی که از آنها اخاذی جنسی میشود برای اینکه در دادگاه بتوانند شکایت خود را اثبات کنند، برای تنظیم شکوائیه از یک مشاور حقوقی یا یک وکیل آگاه و با تجربه مشاوره بگیرند.
صونا سفیری