نقاشی عامل بالقوه خلاقیت کودک!
گالری فاسونکی و نخجوانی در سینما ناجی، میزبان نمایشگاهی از آثار «هنرجویان آموزشگاه حوض نقاشی» بود.
نقاشی کودکان چیزی بیمحتوا یا بدون ارزش نیست. بلکه فعالیتی است که دارای ارزش محتوایی بسیار بوده و از جنبههای مختلف هنری، بالینی و آموزشی قابل توجه و بررسی است.
لازم است به همه کودکان فرصت و امکانات لازم برای نقاشی کردن داده شود و در این میان هستند کودکانی که آمادگی و یا استعداد بالاتری دارند و با ایجاد امکانات لازم و بسترسازی مناسب، خلاقیت و استعداد هنری آنها شکوفا میشود.
کودکان به طور معمول واقعیات اطراف خود را کپی نمیکنند، بلکه آنچه را در ذهن خود دارند ترسیم میکنند. لازم است به خاطر داشته باشید، هرگز در نقاشی کودکان دست نبرید و آنها را اصلاح نکنید. کودکان را به تقلید و کپی کردن تصاویر وادار نکنید.
از نقاشی کودکان ایراد نگیرید و هرگز کودک را به دلیل نقاشیهایش تحقیر یا سرزنش نکنید. برای کارهای هنری کودک و نقاشیهای او ارزش قائل شوید و بخش از دیوار اتاقش را به این امر اختصاص دهید چرا که نقاشی خود عامل بالقوه خلاقیت است.
موسس و مدیر مجموعه حوض نقاشی؛ در مورد هدف ایجاد آموزشگاه حوض نقاشی میگوید: هدف ما از ایجاد این موسسه پرورش خلاقیت کودک بوده است. به خاطر اینکه روحیهام با کودکان سازگار است این عرصه را برای حرفهی کاری خود انتخاب کردم اما در همین راستا بعد از مواجهه با کودکان و تعامل و همنشینی با ایشان، آنچه را که باید از کودکان نیز دریافت کردهام.
وی میافزاید: صداقت کودکان در برخورد با دنیای اطراف خود من را بر این داشت تا این حوزه را در سطح اعلای خود پیش ببرم و چنان چه شاهد آن هستید هنرجویانم حتی از کشور آمریکا حائز مقام شدهاند که این باعث مباهات من میباشد.
سعیده ثابت نژاد در مورد دنیای ناب کودکان، میگوید: کودکان ناب هستند آن گونه که خودم از کودکان میآموزم و بر محتوای وجودیم افزوده میشود و این محرکی است که کودکان را آنگونه که شایستهی آنان است هدایت کنم. اوایل در دانشگاه نیز تدریس داشتم اما دانشگاه را محیط مورد علاقه خود نیافته و در دنیای کودکان غرق گشتهام.
وی میگوید: بازهی سنی پذیرش هنرجو در مجموعهی حوض نقاشی از ۴ تا ۱۸ سال است. دنیای کودکان این را طلب میکند که آموزشهای بالقوه به شیوه صحیح آن به کودک منتقل گردد. از دید هنری عرض میکنم، کودک تا به سن مدرسه نرسیده و در چارچوب مدرسه قرار نگرفته، شکوفایی خلاقیت بالایی دارد اما همین که وارد دنیای مدرسه، درس و… میشود انگار آن دنیای کودکی سرشار از خلاقیت در مفهوم مدرسه و به عنوان مثال در ریاضیات محو میگردد و کودک جدا از دنیای خلاقیت خود میشود.
وی میافزاید: به خاطر همین موضوع بهتر است در کنار مدرسه، کودک یک هنر را نیز ادامه دهد تا خلاقیتش در افت و خیز دنیای اطراف دچار رکود نشود.
مدیریت این مجموعه در مورد تفکر کودکان در بدو ورود به حوزه نقاشی میگوید: نوع نگاه و تفکر کودکان در ردههای سنی مختلف فرق میکند. کودکانی که هنوز در سن پایین به سر میبرند و تجربهی دیدگاهی در مورد دنیای اطراف خود ندارند بر روی بوم نقاشی به مانند یک انسان اولیه آنچه را که از یک موضوع در ذهن او نقش بسته است را به روی بوم میآورد.
وی میافزاید: اما کودکان در ردههای سنی بالا به خاطر ملموسیت دادهای اطراف خود نقاشیهای متفاوتی نسبت به ردههای سنی پایین میکشند. این نشان دهندهی تحت تأثیر بودن کودکان از دنیای اطرافشان است. کودکان در طی یک سال میتوانند آثار خود را در چنین نمایشگاههایی در معرض دید عموم قرار دهند.
من از کودکان جسارت را آموختهام
با پیش فرضهای بزرگسالی هنر کودکان را قضاوت نکنیم
مربی خلاق آموزشگاه حوض نقاشی میگوید: قبل از ورود به آموزشگاه حوض نقاشی در مدارس تدریس نقاشی داشتم اما به طور اتفاقی با این آموزشگاه آشنا شدم و از سال۹۷ مربی این مجموعه هستم.
وی میافزاید: نباید با پیش زمینههای ذهنی خود وارد دنیای کودکان شویم و آنها را رده بندی کنیم. استاندارهای بزرگسالان جایی در دنیای کودکان ندارد چرا که دنیای کودکان جای خوب و بد و قضاوت کردن نیست. هدف کودک از نقاشی فقط برای بیان خود است و ما فقط اینجاییم تا آنها را تشویق کنیم. با پیش فرضهای بزرگسالی هنر کودکان را قضاوت نکنیم.
مهسا توحیدی در مورد کار با کودک، میگوید: در حیطهی کار با کودک میتوانم به این نکته اشاره کنم که کودکان خود آموزنده هستند، ما از کودکان میآموزیم و در کنارشان رشد میکنیم.
وی میافزاید: من از کودکان جسارت را آموختهام. کودکان با جسارت تمام قلم بر بوم نقاشی میکشند و بدون قضاوت، اثر خود را میآفرینند. ما باید کودکان را محدود در الگوهای بزرگسالی نکنیم بگذاریم آنها آنچه را که در تخیل خود دارند را بر روی بوم نقاشی انتقال دهند. به کودکان جسارت ابراز خود را بدهیم.
این مربی در مورد نحوهی پرورش خلاقیت کودکان میگوید: در وهلهی اول باید به کودکان گوش فرا دهیم و در وهلهی بعدی با سوال پرسیدن به کودک کمک کنیم تا خود را به چالش بکشد و به جواب سوالات، خود برسد، همچنین با قرار دادن ابزار در اختیار کودکان این فرصت را به آنها میدهیم تا مسیر خود را پیدا کنند.
هنر مسیر شغلی کودکان را هموار میکند
یکی از والدین حاضر در نمایشگاه میگوید: به عنوان یک مادر، احساس میکنم نقاشی باید در زندگی کودکان باشد چرا که مشکل حال حاضر کودکان ما، خلاقیت است، کودکان محو در فرمولهای ریاضی و حفظیات شدهاند و نقاشی میتواند یاری دهنده آنها در رشد خلاقیتشان باشد.
وی میافزاید: من به عنوان مادر دو فرزند، آنها را به خاطر این به حوزه هنر سوق دادم تا بتوانند در آینده مسیر شغلی و کارآفرینی خلاقی را طی کنند و بتوانند موفقیت خود را رقم بزنند.
کودکان این آموزشگاه در سومین مسابقهی بینالمللی نقاشی کودکان و نوجوانان اصفهان-پوپک حائز مقامهای زیر شدهاند:
۱ـ بهاران فاطمی، ۵ ساله، برگزیدهی گروه سنی ۴ تا ۶ سال
۲ـ ماهنی مینقی، ۶ ساله، برگزیدهی گروه سنی ۴ تا ۶ سال
۳ـ هانا قریشی، ۷ ساله، منتخب آثار قابل تقدیر
۴ـ فاطمه علی پور، ۷ ساله، منتخب آثار قابل تقدیر
۵ـ آنارز حمزه، ۸ ساله، منتخب آثار قابل تقدیر
۶ـ آرمان کهنسال، ۸ ساله، منتخب آثار قابل تقدیر
۷ـ هاتف تقی زاده، ۸ ساله، برگزیدهی مسابقهی نقاشی «ینو هیکاری» ژاپن ۲۰۲۳
۸ـ نیلای فرامرزی، ۹ساله، برگزیدهی مسابقهی نقاشی «ینو هیکاری» ژاپن ۲۰۲۳
۹ـ آوین نمکی، ۹ ساله، برگزیدهی رده سنی ۷ تا ۹
۱۰ـ السا نگاهداری، ۱۰ ساله، منتخب آثار قابل تقدیر
۱۱ـ رادین حسنعلی پور، ۱۱ ساله، منتخب آثار قابل تقدیر
و در پایان، دایانا و رونیا نوشاد، ۱۱ و۱۲ ساله، مقام افتخاری مسابقهی «بووسیت» از آمریکا را کسب کردهاند.
زهرا ژرفی مهر