احیای قنات ها در مرند، راهکاری برای تامین آب پایدار و حفظ معیشت کشاورزان

قنات های مرند

احیای قنات ها در مرند، راهکاری برای تامین آب پایدار و حفظ معیشت کشاورزان

معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند گفت: بارندگی‌های مناسب امسال موجب تقویت آب قنات‌ها در این شهرستان شده است.
اسماعیل الهیاری با اشاره به اینکه قنات‌ها به‌عنوان منبعی برای تأمین آب پایدار و متعادل‌سازی سفره‌های آب زیرزمینی شناخته می‌شوند، افزود: با توجه به بحرانی بودن دشت‌های شهرستان، فعالیت قنات‌ها نقش متعادل‌کننده‌ای ایفا می‌کند.
وی ادامه داد: قنات‌ها به دلیل عدم نیاز به مصرف انرژی و هزینه‌های بالای استحصال آب، همچنین حفظ محیط‌زیست و تأمین آب سالم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.
الهیاری با بیان اینکه قنات‌ها نقش بسزایی در معیشت کشاورزان دارند و احیا و مرمت آن‌ها به تثبیت اشتغال و کاهش مهاجرت روستائیان کمک می‌کند افزود: چاه‌های کشاورزی بزرگ‌ترین تهدید برای قنات‌ها به شمار می‌روند تا ۵۰ سال پیش چاه‌های کشاورزی وجود نداشت، اما از دهه ۴۰ با افزایش حفاری‌ها و استفاده از پمپ آب، حفر چاه‌های کشاورزی رونق یافت و متاسفانه حفر چاه‌ها منجر به کاهش دبی قنات‌ها شده و به ‌ویژه چاه‌های غیرمجاز و تجاوز به حریم کیفی و کمی قنات‌ها تهدیدات جدی برای این منابع آبی به حساب می‌آیند.
وی از دستگاه‌های متولی، شهرداری‌ها، بخشداری‌ها و دهیاری‌ها خواست که در صدور مجوز حفر چاه‌های آب کشاورزی، حتماً از جهاد کشاورزی استعلام کنند تا از تخریب قنات‌ها جلوگیری شود.
معاون رئیس سازمان و مدیر جهادکشاورزی شهرستان ویژه مرند افزود: توجه به حریم کیفی و کمی قنات‌ها، بازنگری در قوانین و دستورالعمل‌های حفر چاه، افزایش مشارکت مردمی و دخالت مالکان و بهره‌برداران در احیا و مدیریت قنات‌ها، مهار سیلاب‌ها و ساخت سازه‌های حفاظتی و کنترل برداشت آب از رودخانه‌ها از جمله راهکارهای حفاظت از قنات‌هاست.
الهیاری همچنین بر لزوم انجام عملیات آبخیرداری در بالادست قنات‌ها، ارائه تسهیلات ارزان قیمت به بهره‌برداران، و ارتباط نزدیک مقنیان با کارشناسان تأکید کرد و افزود: تلفیق دانش تجربی و علمی، افزایش اعتبارات ملی و استانی برای احیای قنات‌ها، ترویج فرهنگ قنات‌داری و ثبت قنات‌های شاخص به‌عنوان میراث فرهنگی از دیگر راهبردهای حفظ این منابع آبی ارزشمند است.
وی در پایان اشاره کرد: شهرستان مرند دارای ۳۴۱ رشته قنات است که از این تعداد، ۲۶۱ رشته از زمان آغاز طرح لایروبی، مرمت و بازسازی توسط مدیریت جهادکشاورزی و شرکای قنات مرمت شده و این اقدامات منجر به افزایش دبی آب و بهره‌برداری در بخش کشاورزی شده است. در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ نیز ۶ رشته قنات در شهرستان با اعتباری بالغ بر ۲۸ میلیارد ریال لایروبی و مرمت شده است.

پیام آذربایجان

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://payamazarbayjan.ir/?p=9803

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

پربحث ترین ها

تصویر روز:

هیچ محتوایی موجود نیست

پیشنهادی: