«صدای زنان» گفت و گویی با لیلا اسدی حقایقی عضو کارگروه اندیشورزان نخبگان طب سنتی در این مجموعه انجام داده که در ادامه میخوانید.
خانم اسدی حقایقی لطفاً خودتان را بیشتر برای مخاطبان ما معرفی بفرمایید و اینکه چگونه وارد این حرفه شدید و چه مسیری را تا اینجا پیمودید؟
– من، لیلا اسدی حقایقی، حدود سیزده سال است که در زمینه طب سنتی فعالیت میکنم. پیش از ورود به این حوزه، هیچوقت به چنین شغلی فکر نکرده بودم و هدف یا نیتی مشخص برای انتخاب آن نداشتم؛ بلکه کاملاً اتفاقی وارد این مسیر شدم. رشته دانشگاهی من روانشناسی است، اما حدود ۱۳ سال پیش، بر اثر یک اتفاق، در کلاسهای اساتید مختلفی که دورههای طب سنتی برگزار میکردند شرکت کردم. چون علاقه زیادی به طب سنتی نشان دادم، همان هفته اول، از طرف اساتید این حوزه به من پیشنهاد همکاری داده شد و من هم مشغول به کار در انجمن طب کلنگر شدم.
تجربه کار در این انجمن تأثیر زیادی بر من گذاشت، و من با همه اساتید آشنا شدم و فقط شاگرد یک استاد نبودم، بلکه در همه کلاسهایی که توسط اساتید مختلف برگزار میشد شرکت میکردم. به این ترتیب، همزمان با تحصیل، از طریق کار عملی در یکی از مجموعههای طب سنتی، تجربه زیادی به دست آوردم.
حدود ۹ سال پیش، کلینیک حکیمباشی نور را بنیانگذاری کردم و از آن زمان تاکنون خدا را شکر میکنم که توانستم به فعالیت درمان بیماران به کمک طب سنتی ادامه دهم.
مشکل اصلی مراجعه کنندگان به این مجموعه چیست؟
-یک مساله در طب سنتی وجود دارد و آن هم باور مراجعه کننده است. افرادی که با یقین میآیند معمولاً درمان میشوند. ولی تعدادی از بیماران صرفاً برای اینکه طب سنتی را هم امتحان کرده باشند به ما مراجعه میکنند. مثلاً موردی در روزهای اخیر داشتیم که با باور قلبی آمده بود، چرا که یکی از نزدیکان به او اطمینان داده بود که اینجا جواب خواهد گرفت. این مراجعه کننده در اثر یک شوک شدید دچار مشکل شده بود و بلافاصله پس از تلاش همکاران و خودم، ریه به حالت عادی برگشت. و یا فردی که چندین سال به علت ابتلا به کرونا به دستگاه اکسیژن وصل بود به سلامتکده مراجعه کرد و چون از لحاظ روحی آماده بود که درمان شود، نتیجه گرفت و اکنون بعد از ۵ سال اکسیژن را باز کرده است. ۵۰ درصد فرایند درمان، باور به این است که «من درمان میشوم» و افرادی که با این یقین و ایمان میآیند نتیجه میگیرند و اما مراجعه کنندهای که با تردید به ما مراجعه میکند، به احتمال بسیار بالا جواب نخواهد گرفت، چون باور ۵۰ درصد مسیر است.
اینجا خدمات لاغری و زیبایی هم دارید؟
-ما در اینجا در تمامی لاینها فعال هستیم؛ از جمله: طب سنتی، طب سوزنی و ماساژ درمانی. بهویژه در درمان سیاتیک و دیسک کمر، تنها مرکزی هستیم که بیماران نتایج بسیار قابل توجهی کسب کردهاند. در تشخیص و درمان بیماریها بسیار دقیق و متعهد عمل میکنیم. با استفاده از امکانات مجهز، ابتدا مشکل بیمار را بهدقت شناسایی میکنیم، سپس درمان آغاز میشود و در هر مرحله، روند بهبودی بیمار بهطور کامل سنجیده و مشاهده میشود.
در خصوص بیماریهای روانی، طب سنتی چه خدماتی ارائه میدهد؟
– در طب سنتی برای تمام بیماریها درمان وجود دارد. بهویژه درباره بیماریهای روانی، باید بگویم که در طب سنتی مفهومی به نام افسردگی وجود ندارد؛ بلکه این وضعیت را به غلبه سودا در بدن نسبت میدهند که موجب خشکی مغز میشود و با اصلاح مزاج قابل درمان است. ما بیماری داشتهایم که داروی افسردگی مصرف میکرد و پس از اصلاح مزاج، کاملاً مصرف داروها را کنار گذاشته است.
در واقع، در طب سنتی چیزی به نام بیماری به معنای امروزی وجود ندارد؛ بلکه عواملی مانند تغذیه و شرایط محیطی موجب بر هم خوردن تعادل مزاج میشوند و همین عدم تعادل یا سوءمزاج، خود را به شکل بیماری نشان میدهد؛ مثلاً وقتی کلیه دچار سردی میشود و پروتئین دفع میکند، این به عنوان بیماری شناخته نمیشود بلکه یک سوءمزاج است.
حتی زمانی که فرد دچار شوک یا پانیک میشود، ممکن است این مشکل به دلیل خشکی مغز یا غلبه صفرا باشد که پزشک طب سنتی آن را تشخیص میدهد.
آیا طب سنتی میتواند در رفع اضطراب جنگ و ترس ناشی از آن مؤثر باشد؟
-بله، طب سنتی راهکارهایی برای این شرایط دارد. یکی از این راهکارها، حجامتی به نام «حجامت خفقان» است که در مواقع بروز ترسهای شدید انجام میشود. همچنین شربتهایی برای رفع ترس وجود دارد. طبق دیدگاه طب سنتی، ترس میتواند سه منشأ داشته باشد: کبد، قلب و مغز که معمولاً همزمان تحت تأثیر قرار میگیرند. این شربتها شروع به تقویت هر سه عضو میکنند، و به این ترتیب با تقویت این اندامها، ترس و اضطراب نیز از بین میرود.
آیا طب سنتی را بر پایه دانش سنتی و طب قدیم پیش میبرید یا بهروزرسانی هم میشود؟
-ما امروزه تنها به طب قدیم استناد نمیکنیم، چرا که این دستورها متعلق به یک زمان دیگر و مخصوص بدنهای همان زمان است. بنابراین ضروری است که به روز باشیم. مثلاً اینطور نیست که برای سینوزیت تنها عصاره یک گیاه را استفاده کنیم، بلکه ماساژ سینوزیت را هم به آن اضافه میکنیم، طب سوزنی، زالو و دارو را همزمان انجام میدهیم و در آن طب نوین را هم ممکن است دخالت دهیم. داروها نیز بهروزتر شدهاند. در گذشته بیشتر داروها به صورت دمنوش بود که بیشتر مردم نمیتوانند دمنوش مصرف کنند، اما امروزه داروها به صورت عصاره، شربت و قرص درآمده و مصرف آن برای بیمار بسیار آسانتر است.
بنابراین یکی از اهداف ما در طب سنتی این است که با همکاری و حضور اساتید هر دو حوزه طب سنتی و طب نوین، طب سنتی را به شکل علمی و فنی توسعه دهیم تا بتوانیم سهم بیشتری در ارائه خدمات درمانی به جامعه ایفا کنیم.
چه توصیهای برای خوانندگان دارید؟
– مزاجشناسی یکی از اصول مهم در طب سنتی است و هر مزاج، شیوه تغذیه و سبک زندگی خاص خود را دارد. توصیه میکنیم هر فرد حداقل یک بار در زندگی خود مزاجشناسی انجام دهد تا با ویژگیهای مزاجیاش آشنا شده و بتواند سبک زندگی مناسب خود را پیدا کند. برای این منظور، بهرهمندی از مشاوره طب سنتی میتواند بسیار مفید باشد.
گاهی طب سنتی را به عنوان طب مکمل و نه طب مستقل معرفی میکنند. در این مورد چه نظری دارید؟
-به سؤال بسیار خوبی اشاره کردید. مجموعه سلامتکده حکیمباشی نور بر این باور است که باید با پزشکان و متخصصان طب نوین همکاری کنیم. برگزاری همایشها و سمینارهای مشترک نیز از برنامههای ماست. شایان ذکر است که ما همیشه تلاش میکنیم اطلاعات دقیق و علمی به مردم ارائه دهیم و بر این نکته تأکید داریم که طب سنتی مکمل طب نوین است، نه جایگزین آن. همچنین برگزاری کارگاههای آموزشی با حضور متخصصان طب سنتی را برای آگاهسازی عموم مردم لازم و ضروری میدانیم.
از مدیریت فرهیخته و تیم حرفه ای «صدای زنان» صمیمانه تشکر و قدردانی میکنم که این فرصت را در اختیار سلامت مردم قرار دادند تا بتوانیم در ارائه خدمات به مردم عزیز جامعه، انجام وظیفه کنیم.