خانواده‌های نیازمند آسیب دیدگان فقر فرهنگی هستند

خیریه صفامهر با افتخارات چشمگیری از جمله انتخاب به عنوان یکی از سمن‌های برتر تبریز در سال 1402 توسط شهرداری و کسب رتبه دوم در جشنواره‌ای استانی استانداری که به ارزیابی ایده‌ها و برنامه‌های موسسات می‌پرداخت، شناخته می‌شود...
فقر

خانواده‌های نیازمند آسیب دیدگان فقر فرهنگی هستند

در این مصاحبه اختصاصی، صدای زنان با دو تن از چهره‌های برجسته خیریه صفامهر، دکتر مریم سیدی، موسس و رئیس هیئت مدیره، و زرین طه، مدیرعامل این خیریه، گفت‌وگویی خواهد داشت. خیریه صفامهر با افتخارات چشمگیری از جمله انتخاب به عنوان یکی از سمن‌های برتر تبریز در سال ۱۴۰۲ توسط شهرداری و کسب رتبه دوم در جشنواره‌ای استانی استانداری که به ارزیابی ایده‌ها و برنامه‌های موسسات می‌پرداخت، شناخته می‌شود. اعضای این خیریه فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ آغاز کرده و در سال ۱۳۹۸ با اخذ مجوز از سازمان بهزیستی شخصیت حقوقی پیدا کرده و به صورت رسمی و سازمان یافته، فعالیت خود را ادامه داده است. صفامهر اکنون به بیش از ۲۵۰ مددجو در خصوص تامین هزینه‌های پزشکی، تحصیلی، تامین معاش و … خدمت‌رسانی می‌کند. در این گفتگو، به بررسی دستاوردها، چالش‌ها و آینده این خیریه و نوع کمک به افراد نیازمند تحت پوشش خواهیم پرداخت.

 

چطور شد که به فکر تأسیس این موسسه افتادید؟

در بدو کار هیچ هدفی برای تأسیس خیریه وجود نداشت. سال ۹۴ من با یک گروه تلگرامی آشنا شدم که جهت خرید اسباب بازی برای شیرخوارگاه تشکیل شده بود. آن گروه متعلق به تبریز نبود و من با خودم گفتم کاش چنین کاری برای شیرخوارگاه تبریز هم انجام می‌شد. بنابراین یک گروه تلگرامی باز و خواهرم را در آن عضو کردم. جالب اینجاست گروهی که در ابتدا تنها ۲ عضو داشت در عرض دو یا سه ماه به ۲۰۰ نفر رسید و با توجه به محدودیت عضوگیری گروه‌های تلگرامی در آن زمان، بعد از تکمیل ظرفیت گروه اول، گروه دوم را هم باز کردیم. این اتفاق برای خود ما بسیار جالب بود چرا که شاید ۹۰ درصد آن افراد را نمی‌شناختیم و صرفاً از طریق معرفی دوستان و آشنایان اعتماد کرده و به ما ملحق شده بودند.

ابتدا با شیرخوارگاه احسان و سپس مراکز نگهدار کودکان بالای شش سال شروع کردیم اما به مرور متوجه شدیم بسیاری از کودکان نیازمند هستند که تحت پوشش موسسات نیستند و در خانواده خودشان زندگی می‌کنند. به این ترتیب به این سمت آمدیم.

 

به طور کلی چه خدماتی برای مددجویان ارائه می‌شود؟

برخی خانواده‌ها هستند که به طور کامل تحت پوشش قرار می‌گیرند به طوری که سبد غذایی ماهانه، هزینه‌های پزشکی، تحصیلی، دندانپزشکی و … به آنها ارائه می‌شود. برخی فقط نیاز به تامین هزینه‌های پزشکی دارند و برخی دیگر با حمایت تحصیلی فرزندان می‌توانند یک زندگی عادی و بی‌چالش داشته باشند. اما مشکل اصلی ما خانواده‌هایی هستند که بیش از هر کمک مالی، نیاز به مشاوره و روانشناس دارند اما در این مورد به ندرت همکاری می‌کنند و متأسفانه در اکثریت هستند.

اهمیت تحصیلات دانش آموزان برای ما بسیار بالاست و با پرداخت تمامی هزینه‌های تحصیلی، کتاب‌های درسی و کمک درسی و کلاس‌های تقویتی و آموزشگاه زبان به طور کامل حمایت می‌شوند. خوشبختانه آموزشگاه زبان گلدیس با ثبت نام رایگان دانش آموزان معرفی شده، چندین سال هست که دانش‌آموزان ما را حمایت می‌کند و همکاری خوبی با ما دارند. عید نوروز برای‌کودکان اهمیت به سزایی دارد بنابراین لباس عید به طور کامل خریداری می‌شود و در مهرماه تمامی لوازم‌التحریر و کیف و کفش برایشان تهیه می‌شود. در چندین نوبت مادران در تهیه دار قالی و وسایل قالیبافی حمایت شدند. کمک در ترک اعتیاد پدران مبتلا و حمایت از خانواده تا ترک پدر و یافتن شغل مناسب.

 

در این مسیر با چه چالش‌هایی مواجه هستید؟

یکی از چالش‌های مهم فقر فرهنگی شدیدی است که این خانواده‌ها را دچار خود کرده است. به سختی می‌توانیم آنها را مجاب کنیم تا از خدمات مشاوره و روانشناسی استفاده کنند. تصور می‌کنند اگر لباس و غذا و مدرسه فرزندشان تأمین شود، دیگر مشکلی باقی نمی‌ماند این در حالی است که اکثر این خانواده‌ها نیاز شدید به مشاوره دارند.

در ابتدای تأسیس موسسه تاکید ما این بود که هر کس بیشتر از پول، از تخصص و وقت آزاد خود برای کمک به خیریه استفاده کند. پزشک با ویزیت رایگان، معلم با آموزش، کسی که خودرو دارد، از آن برای نقل و انتقال بچه‌ها به کلاس یا… به ما کمک کند، یا در بازارچه‌های خیریه‌ای که سالانه برگزار می‌کردیم هر کس به نوعی یاری می‌رساند اما متأسفانه کرونا باعث شد تمام این برنامه‌ها برچیده شود و هزینه‌های سرسام آور باعث شده نتوانیم مجددا فعالیت های گذشته را احیا کنیم.

مشکلات اقتصادی زنان سرپرست خانوار بسیار زیاد است. این زنان به علت اینکه عموماً صاحب فرزندان کم سن و سال هستند بنابراین نمی‌توانند به سر کار بروند و بیشتر به مشاغل خانگی تمایل دارند اما در مشاغل خانگی مانند قالی‌بافی که برای کارفرما کار می‌کنند، متاسفانه دستمزد بسیار پایینی دریافت می‌کنند به طوریکه گره کور زندگی‌شان باز نمی‌شود.

یکی دیگر از چالش‌ها این است که خیرین به اندازه‌ای که برای تامین خوراک و غذا سریع و با رقم‌های بالا وارد عمل می‌شوند از کمک‌های تحصیلی مانند کمک به پرداخت شهریه دانشجویی که مشکل دارد استقبال نمی‌کنند. جوانی که با تمام مشکلات زندگی تلاش کرده که با تحصیل آینده‌ی دیگری برای خود رقم بزند هم نیاز به حمایت دارد. امیدواریم خیرین این مورد را نیز جزو اولویت‌های خود قرار دهند.

در مورد مشکلات فرهنگی از دولت و به خصوص متولیان فرهنگ انتظار داریم تا با کمک خیریه‌ها کمک به زدودن فقر فرهنگی از خانواده‌ها بکنند چرا که منشا اصلی و بیشتر مشکلات خانواده‌ها می‌باشد.

لازم به ذکر است کمپین کاغذ باطله یکی از طرح‌های موفق این موسسه است که توانسته به کمک آن، هم در جهت حفظ محیط زیست و تفکیک از مبدا قدم بردارد و هم عواید فروش آن را به نفع کودکان تحت پوشش اختصاص دهد.

مصاحبه از سئویل محدث

 

پیام آذربایجان

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://payamazarbayjan.ir/?p=10950

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

پربحث ترین ها

تصویر روز:

هیچ محتوایی موجود نیست

پیشنهادی: