در فرصتی که برای بادید از مجموعه تجارتخانه نصیرزاده پیش آمد، آقای هاشمی مهر به گرمی از ما استقبال نموده و درباره تاریخچه بنا توضیحاتی میدهند.
ایشان درباره پیشینه بنا چنین میگوید: این بنا در دوره قاجار ساخته شده و تجارتخانه توتون و تنباکو بوده است. قسمت فعلی که به عنوان نمایشگاه فرش در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد، انبار تنباکو بوده و تنباکو را در اینجا دپو میکردند. تنباکو باید در رطوبت ۱۲ درصد نگهداری شود. اگر میزان رطوبت آن بالاتر برود کپک میزند و در رطوبت پایینتر هم خشک میشود؛ به همین دلیل سیستم گرمایش و تهویه این بنا به شیوه خاصی ساخته شده است.
وی با اشاره به دریچههای کف بنا و سیستم تهویه ساختمان ادامه میدهد: قسمت کف بنا کانال کشی شده که این کانالها به حیاط بنا راه دارد و در تابستان هوای مورد نیاز را به داخل ساختمان هدایت میکرده است. همچنین اجاقهایی داخل این قسمت بنا وجود دارد که در زمستان دمای مورد نظر را ایجاد کرده و از خراب شدن تنباکو جلوگیری میکردند. تنوری هم برای مواقع اضطراری و سرمای شدید در اینجا موجود است که از طریق کانالها گرما را در داخل بنا گسترش میداده است.
فرشی که به نظر میرسد روایتگر داستانی باشد توجهمان را به خود جلب میکند. آقای هاشمی راد درباره این فرش میگوید: این فرش از لندن خریداری شده و مربوط به ۱۸۰ سال پیش است. ویژگی این فرش این است که خودرنگ بوده و در آن داستان شیرین و فرهاد به صورت ذهنی تصویرگری شده است. همچنین گرداگرد آن اشعاری به زبان ترکی آمده است.
یکی دیگر از فرشهای زیبای موجود در این تجارتخانه فرشی است که تصویر شیخ صنعان بر آن نقش بسته و به گفته آقای هاشمی مهر در آن به جز رنگ آبی، باقی رنگها خودرنگ است.
لام به ذکر است که استاد روفهگر استاد نامی مرمت فرش نیز در این تجارتخانه به آموزش بافت و مرمت فرش مشغول است.
مریم شکوهی