در روزگار جولان اینترنت، کتابها همچنان ارزشمند هستند
اینترنت همراه با همه قدرتش از بدو پیدایش، رقابت شدیدی با صنعت کتاب فیزیکی داشته است، اما هنوز جای سوال دارد که بتوان آن را به عنوان جایگزینی برای کتاب پذیرفت. با این حال، با محبوبیت روزافزون گوگل و سایر پلتفرمهای آنلاین، استفاده از اینترنت روز به روز فراگیرتر میشود، اما آیا این ظرفیت را دارد که جایگزین کتابهای فیزیکی شود؟
در این روزگار، امور ما تا حد زیادی به دور اینترنت میچرخد؛ از گشت و گذار بیهوده در فیس بوک گرفته تا اینستاگرام، جستجو در گوگل و ارسال پیامک به دوستان و خانواده در واتس اپ. و به نظر میرسد در همان لحظهای که ارتباط ما با اینترنت قطع میگردد، زندگی نیز متوقف میشود. بازگشت به روزهای گذشته، زمانی که جهان بدون فضای مجازی تداوم داشت، در حال حاضر غیرقابل تصور است. با این وجود، در آن روزها مردم بیشتر به سمت کتابها میرفتند، بیشتر مطالعه میکردند و بازدید از کتابخانه را گرامی میداشتند.
ممکن است بگویید این روزها، تمام اطلاعاتی که نیاز دارید و هر آنچه که میتوانید تصور کنید، به مدد اینترنت در دسترس شماست. با این حال، نمیتوان گفت که اینترنت توانسته است ارزش کتاب را تحت الشعاع قرار دهد و هنوز افرادی وجود دارند که ترجیح میدهند در کنار بهرهمندی از اینترنت، کتاب نیز بخوانند. اگرچه کتابها جذابیت خود را برای بسیاری از دست دادهاند و مردم اکنون اینترنت را بهتر و سریعتر فرض میکنند و کتاب خواندن را فرآیندی زمانبر به شمار میآورند.
با این حال، این کتابها برای عدهای هنوز منابع معتبرتری هستند، چرا که اینترنت تقریبا هر محتوایی را بدون کنترل منتشر میکند؛ چیزی که نمیتوان نسبت به درستی آن یقین حاصل کرد. این البته بدان معنا نیست که کتابها سراسر بدون اشتباه هستند، اما در هر صورت فرایند بازرسی را طی می کنند و همین امر آنها را به منابع اطلاعاتی معتبرتری تبدیل میکند.
به علاوه برای کسانی که سالها کتابهای فیزیکی را ورق زدهاند، مرور صفحات اینترنت هرگز نمیتواند جای کتاب خواندن را بگیرد و درست به همین دلیل با وجود اینکه امروزه کتابهای دیجیتال نیز از طریق اینترنت در دسترس هستند، اما پس از چندین دهه هنوز نتوانستهاند جای کتابهای فیزیکی را بگیرند. یک کتاب واقعاً دارای توانایی برانگیختن حواس است.
بوی یک کتاب جدید، لمس بافت صاف صفحه، جلد چرمی، به لذت داشتن کتاب میافزاید. علاوه بر این، صرف نظر از اینکه یک کتاب چقدر منسوخ شده است، سالها و سالها رضایت حسی خود را حفظ میکند و خاطرات دوران گذشته را در خود نگه میدارد. ما حتی اگر خود در روزگار شلوغ امروز فرصتی برای کتاب خواندن پیدا نکنیم، برای کودکان خود کتاب میخریم و کودکان ما در کنار بازیهای دیجیتالی و دنیای مجازی، کمابیش کتاب نیز میخوانند.
آنها در مدرسه همچنان کتابهای فیزیکی را ورق میزنند و با وجود اینکه در عصر دیجیتال متولد شدهاند هرگز با کتاب بیگانه نشدهاند. به علاوه بسیاری از اطلاعات مورد نیاز ما و نیز مطالبی که توسط نویسندگان مختلف منتشر میشود از طریق اینترنت در دسترس نیست و تنها راه دستیابی به آنها خواندن کتاب است. کتابها همانند اینترنت دچار پارانویا و گسیختگی نیستند. آنها آغاز و پایان دارند و به همین دلیل ذهن ما را درباره یک موضوع منسجم نگه میدارند؛ بویژه اگر آن کتاب فیزیکی باشد.